luni, 11 august 2008

Revolta fetelor zambitoare

Definitii oficiale pentru lider si conducator gasiti pe http://dexonline.ro/ .Nu vreau sa fac o analiza din nici un punct de vedere celor 2 termeni, desi exista o diferenta intre notiuni. Nu vreau nici sa le compar, nici sa-mi dau cu parerea in legatura cu ce e un lider sau un conducator. Am hotarat sa expun oarecum un exemplu propriu pentru o ilustrare a verbului « a conduce », desi mai mult ca sigur voi suferi anumite consecinte.
Se ia un grup de oameni, cu pasiuni comune, intr-o forma oarecum oficiala cu un nume oficial. Aceasta forma organizata apartine insa numai cu numele de o institutie publica, deoarece sprijinul acesteia se va dovedi a fi un simplu spatiu fizic, 4 pereti care sa fereasca de ploaie,vant si toate teribilitatile vremii. In mod normal, grupul are un presedinte, un conducator cred ca se potriveste cel mai bine in acest caz. Presedintele din exemplul nostru are experienta, are un renume care in mod normal ii justifica functia.
Ca in orice inceput, membrii grupului manifesta entuziasm, ganduri mari, planuri de viitor, sperand la un ajutor mai consistent din partea institutiei. Primul an trece , realizarile grupului sunt prea putin notabile, considerand planurile amanate pe urmatorul an. Notez ca presedintele in primul an sprijina grupul, participa intensiv,nu numai cu numele, desi multe din promisiunile lui raman in aer. Va suna oarecum cunoscut,nu ?
Ok, trecem la urmatorul an, unde intalnim un grup mai matur, asteptari ridicate, dar acelasi chef de munca. Presedintele in schimb, anunta de la inceput planuri minunate, nu departe de a fi revolutionare, evenimente oficiale…seamana oarecum a promisiuni electorale, dar nu ne bagam in politica, nu are legatura cu povestea noastra (Sau da ?).
Vreti sa va prezint finalul anului 2 ? Sincer,nu sunt prea multe de prezentat. Presedintele foarte ocupat, nu a avut timp de grupul respectiv, dar nici nu a lasat functia lui in grija altcuiva. Singurele evenimente din timpul anului au fost cand grupul a participat doar cu numele, cu fata zambitoare la reuniuni oficiale, interesele fiind insa in favoarea renumelui presedintelui. Fetele zambitoare au avut insa un gust amar la sfarsitul anului, cand nu au vazut nici o realizare.
Gustul amar inca a ramas…
Nimeni nu este de neinlocuit, cu toata experienta si renumele lui, nu luam acum in considerare cazurile exceptionale din istorie, deoarece nu e cazul nostru, nu vorbim nici de Mihai Viteazu, nici de Dalai Lama, cu atat mai putin de Gigi Becalli. Se putea un inlocuitor macar, sau renuntat temporar la activitati, dar fetele zambitoare sunt cele care alimenteaza gandirea conducatorului, pretandu-se la cerintele lui, facandu-l sa creada ca este de neinlocuit, ceea ce–l determina sa foloseasca acele fete zambitoare si in interese personale.
Da,recunosc, am fost una din acele fete zambitoare, momente in care am tacut au fost multe, desi argumente sa ma sustina am avut. E greu sa afirm ca de maine nu voi mai zambi de convenienta , sau ca voi da o lovitura de stat, dar am facut un pas inainte : mi-am dat seama ca nu vreau sa raman o simpla fata zambitoare (si pentru asta incerca sa face ceva mai mult…).

Tu vrei sa ramai o fata zambitoare in continuare ?
Respect, dr_kruegeritza!

0 comentarii:

 
Templates Novo Blogger 2008